За четвърта поредна година в Лондон се състоя празничният концерт “Хоро да е, в Лондон да е”, който събра български фолклорни групи от Европа. В концерта участваха фолклорни групи “Мераклии” и “Веселяци”от Лондон, танцов състав “България” от Палма де Майорка, ансамбъл “Лазарка” от Германия, “Здравец” от Саутхемптън, “Пагане” от Лондон , танцов състав “Шарена гайда” от България. На сцената пяха мъжката фолклорна група “Огражден”, Жасмина Живкова и Мария Георгиева.

Организатор на концерта отново бяха БФК “Мераклии” с главен художесетвен ръководител и хореограф Венцислав Шопов.

Театър “Милфийлд” в Северен Лондон отново бе изпълнен с желаеща публика да се наслади на колоритното българско народно творчество и пищните народни носии , както и на прекрасните хореографии на участващите състави! Основна цел на инициативата е да сплотява българската общност в чужбина и българският фолклор да продължава да съществува и зад граница. Това наистина бе празник за дошлите българи на концерта.

На събитието имаше поставен банер на Асоциация за Български Фолклорни Състави в Чужбина АБФСЧ , както и информативни брошури,за да се разпространи идеята на нашата обединяваща организация и да се привлекат още желаещи групи да се включат като членове на Асоциацията, която има основна цел да ни представлява пред институциите в България! Също така всяка група в света има възможността да се впише в интерактивната карта-регистър, който асоциацията ни попълва имайки за цел да покаже колко сме много ние групите в чужбина и как доброволчески и сърцато съхраняваме корена си и традициите си дори да сме далеко от Родината ни България!
Благодарим на нашите колеги Ива и Пламен които направиха така , че всички тези информативни материали достигнаха до мястото на събитието!

admin
Author: admin